Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

van kutya és macska közti barátság ?

2011.02.11

Gyakori tévhit, hogy a kutya és a macska azért jönnek ki nehezen egymással, mert vannak olyan testjelek, amelyek a két fajnál ellentétes jelentésűek. A farkcsóválás a kutyánál például örömöt, barátságos közeledést jelent, míg a macska idegességében csapkodja a farkát jobbra-balra. A félreértéseket az eltérő szociális struktúrára vezetik vissza, azonban mindkét faj testbeszéddel, szagokkal, hangokkal, valamint közvetlen fizikai érintkezéssel kommunikál egymással, és kiválóan képes megfigyelés útján tanulni. Egy izraeli kutatócsoport azt is megállapította, hogy ha elég korán kerülnek kapcsolatba egymással, akkor tökéletesen képesek megtanulni és értelmezni egymás jeleit.

 

 

A kutatók vizsgálataikban olyan családokat tanulmányoztak, ahol együtt él a kutya és a macska, és figyelembe vették az állatok korát az első találkozáskor, a családba kerülés sorrendjét és az állatok nemét is. Eredményeik szerint a békés kutya-macska együttélés kulcsa, hogy az állatok kellően fiatalok legyenek akkor, amikor megismerkednek a másik fajjal. Úgy találták, hogy ha a kutyák 1 éves koruk előtt találkoznak macskával, akkor a későbbiekben nagyobb valószínűséggel alakul ki a két faj között kölcsönös barátságos viszony. Macskáknál ez a periódus rövidebb, őket még 6 hónapos kor előtt érdemes bemutatni a kutyának, hogy ez a jó kapcsolat kialakuljon.

Döntőnek bizonyult még az is, hogy melyik állat volt az első a családban. Az egyedüli kedvencként tartott kutyákat ugyanis, amelyek addig osztatlan figyelmet élveztek, jobban megviseli egy új családtag érkezése, mint a macskákat, amik általában kevésbé kötődnek az emberhez. Azokban a családokban, ahol a macska volt az első, jobb kapcsolat alakult ki a két állat között.

A vizsgálat során egy, a kutyákra nézve új viselkedésformát is tapasztaltak, az együtt élő kutyák és macskák között ugyanis gyakori volt az orr összeérintése találkozáskor, mely a macskáknál az ismerős fajtársak üdvözlésének módja. A kutatók mindazonáltal kiemelik, hogy a vizsgálatban csak olyan családok vettek részt, ahol együtt élnek az állatok, és azokról az esetekről nincsen információ, ahol nem sikerült összeszoktatni a kutyát és a macskát.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.